Wat zeg je nou? Bewerk jij je foto's?

Jouw fotosessie bij mij is natuurlijk pas het begin.

Zodra je de studio verlaat, begint voor mij het tweede bedrijf: het selecteren en bewerken van al die prachtige foto’s die ik van je heb gemaakt.

 

Ho, wacht even: zeg ik nou ‘bewerken’?

 

Ja, dat zeg ik.

 

Ik lever nooit onbewerkte foto’s. Iedere foto die jij te zien krijgt, heb ik eerst zorgvuldig uitgezocht en daarna bewerkt.

Dat klinkt heftiger dan het is. Want nee, je krijgt van mij geen maatje 32 als je gewoon maat 40 hebt. Dat zou gek zijn, want dat ben jij niet. En bovendien is het ook volstrekt onnodig. Ik haal ook niet al je rimpels weg. Ook dat zou gek zijn: die rimpels horen bij jou.

 

Wat ik wel doe?

  • ik pas de kleuren en de helderheid van de foto aan
  • ik gum verdwaalde haartjes weg en laat vlekjes of losse draadjes op je kleding verdwijnen
  • ik zorg voor een effen teint van je huid
  • ik zorg dat je tanden allemaal ongeveer dezelfde (natuurlijke) kleur hebben
  • ik verwijder puistjes en alle andere dingen die niet permanent op je huid zitten: een blauwe plek, een muggenbult... al die dingen die natuurlijk precies opduiken voor iets leuks als een feestje of een fotoshoot
  • ik verzacht poriën een beetje, want die camera’s zijn tegenwoordig zo scherp dat je dingen ziet die je normaal gesproken niet eens opvallen
  • ik licht donkere wallen op
  • en heel soms, als ik niet goed heb opgelet bij het vertellen hoe je moet poseren, werk ik een hobbel of bobbel weg

 

Sommige mensen hebben absoluut geen probleem met rimpels, haartjes op onverwachte plekken en littekens. Vind ik mooi. Andere mensen hebben liever dat die dingen minder opvallen. Die mensen vind ik net zo mooi.

 

Ik heb geleerd om niet bij voorbaat te bedenken wat mensen al dan niet willen zien op hun foto. Daarom is ons voorgesprek zo belangrijk: omdat we dan uitgebreid bespreken wat je wel en niet mooi vindt aan jezelf. Het minder mooie hoeven we niet weg te halen, dat hoort net zo goed bij jou, maar we hoeven het ook niet te benadrukken.

 

Tenslotte is het mijn streven om jou de mooiste foto van jezelf te geven: op je allermooist, maar vooral op je aller-zelfst!

Naar het overzicht

Wacht niet langer en trakteer jezelf op de mooiste foto's ooit! Ja, dat wil ik